NON TOXIC how-to

HÆLDNING PÅ PLADEN:

Opskrift 1:

Lascaux Hard Resist 2090.

Efter 10 minutter er pladen tør og der kan arbejdes i resisten med radérnål, roulette, skrabestål osv. Først 30 minutter efter påføringen må pladen ætses. Resisten holder bedst på en ikke helt blankpoleret plade. Resisten er transparent og derfor er det svært at følge sit arbejde. Problemet løses lettest ved at overmale resisten med at lag sort Lascaux gouache tilsat en smule resist (for vedhæftningens skyld). Et vandfast lag fås med Lascaux Sirius Ultramarinblå tilsat en smule hardresist. Gouachen skal fjernes inden ætsning. Efter ætsningen skal resisten fjernes med en alkali. Hertil bruges CPS Haze remover eller en mild ammoniak opløsning. Efter 30 minutter i et bad skylles med vand og der gentages hvis nødvendigt.

Opskrift 2:

200ml Lascaux 2031 Medium 1 (Blank), 300ml KLAR polish (Johnson), 100ml tusch mix. (Rohrer tusch

KIar i forhold 1:1) og en par dråber Golden flow medium.

Opskrift 3:

500ml KLAR polish (Johnson), 3050ml Lascaux gouache sort, og en par dråber Golden flow medium.

RULNING PÅ PLADEN:

Opskrift 1:

Blødgrund: Graphic : 1661 crimson rød højtryksfarve på vandbasis. For hurtigtørende blødgrund: Graphic : 1661 crimson rød og Lascaux 2060 akryllak.

Blødgrunden valses på pladen. Teksturen der ønskes overført til pladen, lægges på pladen. Beskyt pressens filt v.h.a. plastic smurt med salatolie på trykpladens kontaktflade, inden trykpladen køres gennem pressen. Efter kørslen gennem pressen tørres pladen i et tørreskab eller med en hårtørrer. Når grunden er tør er pladen klar til ætsning.

Opskrift 2:

Hårdgrund: Graphic 1659 sort højtryksfarve på vandbasis. For hurtigtørende hårdgrund: 1659 sort og Lascaux 2060 akryllak. Hårdgrunden valses på pladen, tørres i tørreskab eller med en hårtørrer. Pladen er klar til brug (tegning), når grunden er tør og ikke klæber. Uden forceret tørring tager det hårdgrunden ca. 12 timer for at tørre.

Opskrift 3:

Hårdgrund hurtigtørrende: Johnsons klar polish og Heliogenblå pigmentpasta.

LØFTEGRUND:

 • 5 fl oz Lyle’s Golden Syrup
 • 4 fl oz Lascaux Tempera (Ultramarine 311)
 • Third fl oz Soap (Marseilles Soap)
 • Quarter fl oz Gum Arabic.

OPSKRIFTER

Akvatinte 1:

Lascaux 2060 blandet med heliogenblåt pigmentpasta kremer 28900. Små mængder Golden airbrushmedium kan tilsættes for at forbedre spray: egenskaberne.

Akvatinte 2:

Badger Akryl Akvatinte (blandes med 50% destilleret vand). Akvatinten påføres bedst med en airbrushpistol.

Akvatinte 3:

350ml Lascaux 2031 Medium 1, 150mI Johnson Clear, 30 ml Rohrer & Klingner tusch Phtaloblå og nogle dråber Golden airbrushmedium.

Afdækning 1:

Golden Stop: out varnish. (Klar til brug.)

Afdækning 2:

2 dele Lascaux blank fernis 2060 blandet med 1 del Lascaux sort gouache.

Afdækning 3:

50% Lascaux blank fernis 2060 blandet med 50% sort Lascaux Studio akryl 526.

Hvis en transparent afdækning ønskes så bruges fernissen rent.

RENGØRING:

Hårdgrund, blødgrund, ætsegrund og akvatinte fjernes ved at lægge pladen i blød i en opløsning af 10% sodakrystaller og vand. Den utålmodige bruger kan anvende en 10% opløsning af kaustisk soda, men denne opløsning må kun anvendes til kobber. Badger akryl akvatinte kan også opløses med 1015% salmiakvandsopløsning.

FJERNELSE AF ÆTSEGRUNDE:

Stripping solution I

En opløsning af kaustic soda (47% kaliumhydroxid og vand). Tilsat 1 del kaliumhydroxid til 4 dele vand for at lave en hurtig og stærk opløsning. Små mængder sodakrystaller tilsættes for at holde blandingen aktiv.

f.eks:

 • 10 liter kaustic soda (kaliumhydroxid)
 • 40 liter vand
 • 5 kg sodakrystaller opløst i vand.

Alternative opløsninger er mere eller mindre stærke opløsninger af sodakrystaller i vand. Bland hedt vand og sodakrystaller sammen efter følgende retningslinier:

Stripping solution II (Kaliumkarbonat)

Medium:

(Ikke ætsende, minimal fare ved hudkontakt)

 • 200gr Sodakrystaller/Sodapulver
 • 1 liter vand

Stærk:/

 • 400gr Sodakrystaller/Sodapulver
 • 1 liter vand

ANTIOXYDERING:

Skal pladen bearbejdes yderligere er det nødvendigt at fjerne oxyderingsrester fra ætseprocessen. Det skal gøres for at forhindre den nye grund i at brække op under ætsning. Den anløbne plade renses ved hjælp af vineddike og bordsalt. (2 – 3 spsk. pr. liter vineddike).